Merhabalar bu yazımda sizlere ayakkabı nın nasıl yapıldığını, yapılırken hangi aşamalardan geçtiğini ve sonuçlarının neler olduğunu anlatmaya çalışacağım.
Ayakkabının en kolay kısmı giymesidir J Ayakkabı sanat gerektiren ve göründüğü kadar basit olmayan emek isteyen ve sabır gerektiren bir iştir. Basit ve standart bir atölyenin ayakkabı üretmesi için gerekli olan aşamaları (proses) ;
- TASARIM
- KESİM
- SAYA
- MONTAJ
- FİNİSAJ (TEMİZLEME)
olarak bilinir. Bu aşamaları ve aşamaların içerisindeki terimleri beraber inceleyeceğiz.
- TASARIM
Ayakkabı modelistliği için en önemli olan şey model belirlemedir. Bu model belirleme özelliklere göre yani hitap edeceğiniz kesime göre değişmektedir. Model belirleme özelliklerinden bazıları ,
- Cinsiyet
- Moda
- Sezon
- Yaş
- Coğrafi Bölgeler
- Fiyat
- Gelenek ve Görenekler
- İklim Özellikleri
- Çalıştığınız firmanın hitap etmiş olduğu kesim
Vb. gibi özellikler. Üretici firmalar için model çok önemlidir. Çalışılacak sezonda hitap edilen kesime ne kadar çok nokta özellik ve görsel sunum yapılırsa başarı o kadar kolay ve sorunsuz olur. Tasarımlar modelistler tarafından biriktirilir, üzerlerinde çalışmalar yapılır, tartışmalar ve ufak dokunuşlarla son işlemler yapılır ve koleksiyonlar oluşmaya başlar.
2. KESİM
Ayakkabının cinsine göre deri ve deri çeşitlerinin elle veya makine yardımıyla kesildiği aşamadır. Bu aşamada deri ölçüm makineleri ve depo otomasyon sistemlerinin kullanılması fire oranları, israf ve şirketler için tasarrufun yapılması için çok kritik bir evredir. Kesim için gelecek deri veya malzemenin kalitesi ve hasarsız oluşu, kesimi yapan kişinin ustalığı ve kullandığı teknolojik aletlerle alakalı birçok kritere bağlıdır. Hayvan derisi, kumaş veya suni deriden ayakkabının sayası ve astarı uygun bir biçimde bu aşamada kesilir.
3. SAYA
Değişik biçimdeki parçaların birbirine dikişi ile ortaya çıkan ayakkabının taban haricinde kalan üst parçasıdır. Fason olarak ürettirilebilir.
4. MONTAJ
Genelde “taban” adı verilen alt parça ile “saya” denen üst parçanın birbirine dikerek, yapıştırarak çivileyerek yada bunlardan birkaçı birden uygulanarak montalama aşamasıdır
5. FİNİSAJ (TEMİZLEME)
Üretim süreci boyunca hasar gören veya fazlalık olarak görülen iplerin yakılması, temizlenmesi için gerekli olan aşamadır. Ayakkabıları ortopedik rahatlığa kavuşturacak fuspetleri takılır ve son rütuşları yapılır. Kutu ve kolilere koyularak sevkiyata hazır şekilde depolara gönderilir. Bundan sonraki aşama ise satış ve sevkiyattır. Sevkiyat için sevkiyat planlama programları kullanılmalıdır.