COMELZ NEK Nesting Makinesi

¬ Tüm COMELZ Deri Kesim Makineleri ile
Tam Koordinasyon
¬ Deri Kesim Tesislerinde Beyin Rolü¬ Tüm Liste ve Asortinin NEK Tarafından
Anında Otomatik Yerleştirilmesi 
¬ Deriden 15%’lere Varan Tasarruf ile
Kesimi 40%’a kadar hızlandırma
¬ Açısı Ayarlanabilir Sonsuz Konveyör¬ Hassas Desi Ölçümü ve Raporlama
¬ Tek Tuş ile Vakum¬ Kullanım Kolaylığı ve  Tamamı Türkçe Yazılım¬ Güç ve Rengi Ayarlanabilen Işık-Led Sistemi

ø TEKNOLOJİ: 

Comelz deri tanıma ve yerleştirme teknolojisi Auto-Nesting olarak bilinir. (TR: Otomatik Yerleştirme). Nesting teknolojisi sunan makinemiz NEK+, 3000mm’ye kadar çalışma genişliği sunar Böylece CZ Serisi ve CZ+ Serisi makinelerimizle ergonomik bir senkronizasyon durumu sağlar. Sonsuz konveyör sistemine sahip olan makinede, tavanda kontrol ünitesinde bulunan deriyi ileri sar butonu ile konveyör döner ve kanat ileri alınır. Ufak kanatlar bir kerede, geniş ya da tam kanatlar bu işlemle 2-3 seferde okunur.

  1. AŞAMA
    Comelz özel üretimi yüksek çözünürlüklü kameralar aracılığıyla derinin resmi çekilip dijitalleştirilerek yazılıma alınır. Fotoğrafı çekilmiş kanadın desisi yüksek hassasiyetle hesaplanıp ekrana yansır. Böylece ayakkabı/çanta üreticisinin aldığı kanatlarda desi hakikaten tutuyor mu endişesi son bulur.
  2. AŞAMA
    NEK’e serilmiş derinin, özel Comelz Kalem ile ispireleri işaretlenir. Kesime gitmesi istenmeyen tüm kesik, çatlak, damar ve boşluklar kalem ile işaretlenir. İşaretlemeler anında ekrana yansır.
  3. AŞAMA

    Akabinde deri yine Comelz Kalem aracılığıyla bölgelerine ayrılır; 1. kalite (sırt), 2 kalite (boyun ve sırt altı), 3. kalite (etek), 4 kalite (inpire/monta boyu) vs… Sistem kapalı tüm ispireleri montaya denk getirilebilir bu sayede ispiriden bile avantaj elde edersiniz.

  4. AŞAMA
    Istampalar hazırlanır. Yüzün, gambanın, fortun, dilin veya konçun, tüm ayakkabı parçalarının kanatta hangi bölgeye yerleştirilmesi gerektiği söylenir. Örneğin yüzün 1. bölgeye gitmesi gerektiği gibi.
  5. AŞAMA
    Otomatik yerleştirme yapılır. Kanadın büyüklüğüne bağlı olarak 0-2 dk içerisinde yapılan yerleştirme özellikle çok parçalı işlerde operatörün manuelde kaybettiği zamanı ortadan kaldırdığı gibi, modele bağlı olarak 10% a kadar deri avantaj sağlar.

ESA NEK’ te kritik spotlarda bulunan 10 adet yüksek çözünürlüklü IP kamera, 20 adet ayarlı LED ile desteklenmiştir. Bu yüksek teknoloji deri dijitalleştirme sistemi, derinin tüm hatlarını en ufak bir kenar gölgesi sorunu oluşturmadan kaydeder.

Ayakkabı ve çanta üreticilerinin gözdesi olan makine, barkod sistemi sayesinde stoklu kanat çalışmayı olanaklı kılar. Taratılan ve yerleştirmesi yapılan kanatlar stoğa kaldırılarak günü geldiği zaman kesilebilir.

Otomatik Yerleştirme Sistemine ANS adı verilir. ANS, hem yerleştirme makinesinde hem de deri kesim makinelerinde yapılabilmektedir. Yani ispilerini ve bölgelerini işaretlediğiniz bir kanada otomatik yerleştirmeyi, NEK’ te yapabileceğiniz gibi COMELZ CZ Serisi bir deri kesim makinemizden de yapabilirsiniz.

OTOMATİK YERLEŞTİRMEYİ DERİ KESİM MAKİNESİNDE YAPMANIN AVANTAJLARI

•NEK’te kanat tarama ve hazırlama işlemi seriye bağlar. Operatör ANS süresince beklemeyeceği için zaman tasarrufu elde eder. Bir kanat ortalama 2 dk’da hazırlanır. Yerleştirmesi ise kanadın büyüklüğüne bağlı olarak 0-2 dk sürmektedir. Yani, büyük kanatlarla çalışan bir firma için toplam süre 4 dk’yı bulabilir. Bu saatte 15 kanada tekabül eder. Ancak otomatik yerleştirme işlemi CZ Serisi deri kes- im makinemizde yapılırsa, 2 dk’ lık yerleştirme payı burada geçirilir. Ve NEK’te tarayabileceğiniz kanat sayısı 30’a çıkar.

•Deri kesim makinesinin güçlü bilgisayarı bir yandan deri kesimi yaparken diğer yandan da ANS’yi düşünür. Makine deri keserken, aslında makinenin bilgisayarı boşa çıkmaktadır. Yani mevcut kanat kesilirken, gelecek kanadın yerleştirmesi de eş zamanlı düşünülür. Dolayısıyla ANS işlemi burada yapıldığında makineyi 2 yollu kullanmış olursunuz ve zamandan tasarruf edilmiş olur. 

OTOMATİK YERLEŞTİRME (NESTİNG)’in AVANTAJLARI

Manuel: Kesici, manuel kesim yaparken o an al- dığı kanadı analiz ederek elindeki ıstampaları eliyle manuel olarak yerleştirir. Yani listedeki (Örneğin 100 Çift) parçaları koya koya ilerler.

NEK: Nestingte, sistem listenin tamamını analiz eder, taranmış bütün derileri bir seferde düşüner- ek tüm 100 çiftlik listeyi yerleştirir. Kesici 1 kanadı düşünürken, sistem tüm kanatları ve tüm listeyi analiz eder. Bunun deri tasarruffuna yansımasını tahmin edebilirsiniz.

Manuel: Kesici manuel keserken, istemesede mak- inede beklemeler, durmalar yaşanabiliyor. Bilhassa büyük kanatların manuel dizimi yapılırken kesici makineye yetişemeyebiliyor.

NEK: Ancak Nestingte herşey kesicinin kullanımı- na hazır olduğu için asla bekleme yaşanmıyor. Bir kanadın kesimi bitmeden, diğer kanat barkot ile okutulup çağrılıyor ve masaya seriliyor. Kes emri verildikten sonra hemen yeni kanadın kesimine

başlanıyor. İki kanat geçişi arasında 2 saniye bile bekleme yaşanmıyor. Bunun günde elde ettiğiniz çift adedine yansımasını tahmin edebilirsiniz.

Manuel: Elle manuel yerleştirme yaparken kanadın bölgelerine ne kadar özen gösteriliyor? Kesici etek bölgesinden, boyundan yüz alabiliyor mu? İspire kaçırabiliyor mu?

NEK: Nesting ile deriden tasarruf ve daha fazla çift gibi avantajların yanı sıra, kesimde kalite konusunda da farklı bir mertebeye gelebilirsiniz. Nestingte be- lirlenen sınırlarında dışında parça alınmaz. Yüzler ve maskaretler tercihinize bağlı olarak her zaman belir- leyeceğiniz 1. bölgeden alınır. Buna yüzdelik olarak bir esneklik ekleyerek 2. bölgelere de daldırabilir- siniz. İspire konusunda ise en ufak bir endişeniz kal- maz; ve bunun RPT alımlarında ya da işin saya de-partmanından deri kesim departmanına geri gelme sıklığına yansımasını tahmin edebilirsiniz.

Manuel: Manuelde yönlü kesim kurallarına ne ka- dar uyabiliyoruz? Orjinal derilerin herhangi özel bir proses geçirmediyse bir çoğunun esneme yönü bulunuyor. Manuel kesim yaparken esneme yönler- ine dikkat etmek müthiş bir zaman kaybı yaşatıyor. Ve günlük adet sayısı ister istemez düşüyor. Yönlü kesmek isteyen bir kesici örneğin günlük 500 çift ortalamasından bir anda 320’ye inebilir. Bu durum üretici için maddi bir kayıba sebeb verir. Ancak diğer durumda da satıcı madur olmuş oluyor.

NEK: Nesting sistemi bu durumu tamamen ortadan kaldırıyor, hem alıcı hem de satıcı için ortak paydayı bulmuş oluyor.

Manuel: Çift/gün sayınız, çeşitli etmenlere bağlı olarak günden güne değişiklik gösterebilir. Aynı modelden birgün örneğin 500 çift alınırken, ertesi gün 460 çift, diğer gün 440 çift, sonraki gün 505 çift alınabilir.

NEK: Nesting 3 boylam üzerinde proses yapan bir sistemdir; Model, Kanat, Zaman. Sistem bu 3 ele- menti değerlendirerek en yüksek verime odaklanır. Manueldeki çift adeti istikrarsızlığı ortadan kalka- cağı gibi, her gün 650 çift net alabilirsiniz. (Bu değer örnek olarak verilmiştir. Modelden modele değişik- lik gösterir.)